Què és un forest garden?
És un ecosistema que imita l’estructura
“multistrata” d’un bosc natural on fem servir plantes que ens
beneficien directa o indirectament, sovint amb alguna part o fruit
comestible, plantades de manera que es maximitzin les interaccions
positives i minimitzin les negatives on, amb els anys, tot creix amb
la mínima intervenció per part del cultivador que s’ha
d’encarregar de dirigir l’evolució del sistema. És una manera
respectuosa de cultivar la terra. L'ecosistema comestible és la
forma més eficient, productiva i sostenible de fer-ho per obtenir
aliments i altres productes útils per a nosaltres.
Depenent de l’autor, hi han sis estrats o capes:
els arbres, els arbustos, les herbàcies, les cobertores del sòl,
les enfiladisses, i el cultiu d’arrel.
7 estrats del bosc
Es genera una successió guiada d’espècies com la
que es produeix a la natura de manera espontània en la que unes
plantes pioneres i regeneradores del sòl preparen el terreny per tal
que altres espècies menys fortes, resistents o adaptables es puguin
establir. Quan es deixa un terreny nu i degradat com el que queda
després d’anys d’agricultura convencional, apareixen les plantes
adequades per a sanar aquell pedaç de terra. Aquestes són les mal
anomenades males herbes que nosaltres preferim anomenar adventícies.
Són les pioneres, les que estan preparades per fer la feina feixuga.
Nosaltres no disposem del temps necessari per tal que aquella terra
es converteixi, sense fer-hi res, en un bosc d’on poder treure’n
recursos, i sense la nostra guia no esdevindria res semblant del que
estem parlant, per tant del que es tracta és d’accelerar la
successió natural, intervenint i plantant les plantes més eficients
per la delicada labor de regenerar el sòl i preparar la terra.
Plantarem plantes com ara userda i altres lleguminoses llenyoses que
adoben, estoven i acondicionen la terra.
Moltes de les plantes d’un bosc comestible són
multi funció (poden fer de tallavents, o fixar nitrogen, generar
humus, o donar fruit i ser comestibles, ser mel·líferes,
medicinals, aromàtiques i per espècies, que aportin fusta per a
fusteria, o llenya, cera per a espelmes o sabó) i perennes dotant-lo
d’una naturalesa a llarg termini. Algunes s’auto-sembren i
d’altres es propaguen mitjançant rizomes, estolons, etc.
La terra no és llaurada per mantenir l’estructura
i protegir la vida del sòl, veritable base de la fertilitat, tot i
que al principi potser sí que hem de llaurar perquè l'adob en verd
es pugui establir i també passar un subsolador per trencar la capa
de compactació, capa que es forma amb l'ús continuat de maquinària
agrària per sota de la profunditat de la llaurada.
El sòl es manté cobert amb una gran diversitat
d’espècies (unes tres-centes com a referència) des d’arbres
grans i petits, arbustos i tota mena d’herbàcies.
És resilient: Té la capacitat de recuperar-se
després d’una alteració i tolera bé els extrems, com per exemple
les pluges fortes gràcies a l’esponjositat de la matèria orgànica
i la sequera gràcies a les micorizes, uns fongs que estan en
simbiosi amb les arrels de les plantes que actuen com a extensió
d’aquestes distribuint aigua i nutrients equitativament per tot el
territori segons es requereixi.
Al diversificar la producció impedim que els
contratemps ens espatllin tota la collita: si la producció de pomes
és fluixa degut a les picades de la mosca, tot i que és molt
provable que, en un ecosistema com el que intentem reproduir, la
població d'insectes herbívors no sigui preocupant, tenim altres
espècies que no es veuen afectades per la mosca en qüestió, i per
tant no es converteix en una plaga devastadora i no requereix de la
nostra intervenció, sovint perillosa per la vida.
Les plagues passen més temps buscant el seu aliment
entre la diversitat de formes, olors i colors i exposant-se a
depredadors que alimentant-se i reproduint-se. S’intenta maximitzar
els hàbitats de les espècies depredadores com ara proveint plantes
que les beneficien, o llacunes, pedres, troncs. Biòtops.
Avispes, sargantanes, mantis, ocells, granotes, ratpenats, serps
aranyes i libèl·lules són excelents depredadors d'hervivors
No totes les espècies de plantes que hi ha en un
forest garden són de benefici directe. També hi ha plantes de
suport com les que fem servir exclusivament per a fertilitzar el bosc
amb la seva capacitat de fixar el nitrogen atmosfèric mitjançant
una simbiosi amb bactèries.
Nòduls de rhizòbium sobre lleguminosa
S'auto-fertilitza mitjançant les plantes fixadores
de N2 i les que, amb les seves arrels, pugen i recuperen nutrients
del subsòl i els alliberen en forma de fulla caiguda, exudacions,
fruits, etc.
La terra gaudeix de bona salut i estructura gràcies
a l’àmplia cadena tròfica que es genera, des de micro a
macro-organismes, plantes incloses, i la constant creació de sòl
gracies a la matèria orgànica provinent de la caiguda de fulles i a
la tècnica ‘chop and drop’ aplicada al nostre clima, que es
tracta de tallar i deixar la matèria orgànica al terra o fer
coppice, és a dir podar les plantes de suport que són capaces de
rebrotar i triturar les branques més petites de cinc centímetres
(ja que aquestes són les que contenen més lignina i menys
cel·lulosa per tal de decantar la balança fongs-bacteris cap a els
fongs, necessaris per al bosc) per després estendre les estelles pel
bosc com a encoixinat, que a més de generar sòl i adobar la terra,
evita que s’evapori l’aigua ràpidament, prové un nínxol
ecològic per a espècies animals, evita que les plantes adventícies
apareguin en major mesura i fa que el sol no toqui directament la
terra ja que això pot degradar-la.
El sòl sempre es manté cobert del sol, ja sigui
amb encoixinat o, millor encara, amb l’ombra de les plantes.
L’ideal es que es pugui extreure un rendiment
constant. Dintre del calendari dissenyem per que hi hagi producció
el major temps possible. Igualment s’intenta que sempre hi hagi
alguna planta en flor per poder nodrir les abelles.
També absorbeix i emmagatzema molt més CO2 que un
monocultiu, ajudant a evitar l’efecte hivernacle i el calentament
global.
Sempre és preferible que s'instal·li en un terreny
degradat per poder-lo recuperar, en comptes de fer-ho en un lloc on
ja hi hagi un bosc i talar-ho tot per començar de nou, encara que si
hi han clarianes o espai també s'hi poden introduir espècies podant
una mica per fer-hi llum, per exemple.
Una aspiració és obtenir el màxim rendiment o
output, per el mínim manteniment o input en termes d'energia.
Perquè volem un forest garden?
L’agricultura tradicional va patir una gran
transformació degut a la disponibilitat d’energia fòssil a un
preu molt baix. Gràcies al petroli ha estat possible la mecanització
del treball de la terra a gran escala, l’ús de productes químics
en l’adob i en el control de les plagues, la producció de grans
quantitats d’aliments, la seva transformació, emmagatzematge,
transport i comercialització en llocs distants.
Amb l’agricultura mecanitzada s’ha observat un
increment de la producció de fins a un 300%, però el subsidi
energètic invertit no es recupera equitativament ja que per cada deu
calories invertides el sistema en retorna una, el que el fa clarament
insostenible.
Això significa que les grans produccions actuals no
són degudes a mètodes eficients ni sostenibles, sinó a un alt
subsidi energètic extern, la reducció o el col·lapse del qual
provocaria una catastròfica caiguda de la producció.
L'agricultura mecanitzada, fràgil e insostenible
A més cal tenir en compte l’altíssim preu que es
paga per aquesta agricultura en termes d’erosió, contaminació i
emissió de CO2. A Suïssa, per exemple, s’ha calculat que el 20%
de les emissions tenen a veure amb la producció i distribució dels
aliments.
Cal trobar maneres sostenibles i no dependents del
petroli d’obtenir aliments. Cal observar la natura, la qual
produeix grans quantitats d’aliments per a infinitat d’éssers
utilitzant només l’energia del sol.
Tots els sòls productius que hi ha actualment en el
planeta provenen d’antics boscos de caducifòlies, i l’agricultura
no és més que un esforç dur i constant per evitat que el bosc hi
torni a créixer, per lluitar contra la tendència natural de
qualsevol terra que és la de convertir-se en bosc pel procés de
successió.
La força de la llum solar sobre una terra nua pot
destruir la vida del sòl, fins a una profunditat de 30 cm.
En el nostre clima mediterrani el bosc original és
l’alzinar, fresc i ombrívol, amb molta biodiversitat, equilibrat i
resistent a malures, sequeres, incendis, etc.
Pocs boscos originals queden, el que tenim són
boscos en diferents estadis successionals vers l’estat madur, on hi
ha pocs arbres grans i en canvi molts matolls i pins que afavoreixen
la propagació dels incendis.
La deforestació amazònica, el patró es repeteix
Perquè no anem a favor de la natura i fem el camí
invers al que ha fet l’agricultura, del camp nu al bosc, a través
de diferents estats seqüencials, accelerant la successió, obtenint
profit de tots ells?
Hem crescut en una societat que ha separat els usos
residencials de la terra dels usos agrícoles i per això no ens
adonem de la profunda insostenibilitat del sistema de producció
d’aliments actual.
Hem de tenir en compte que per obtenir els 20 litres
de llet que pot produir una vaca al dia (criada amb criteris
respectuosos) es necessiten 2 hectàrees de terreny. Amb la terra i
l’aigua (uns 20.000 litres per kilo de carn) que necessita una vaca
podrien viure 20 persones si s’alimentessin amb els productes que
donaria aquesta superfície de pastura i cereal transformada en
forest garden.
Un forest garden aporta gran bellesa i un espai on
poder recrear-se amb la natura i gaudir, alimentant el ventre i
l’esperit alhora.
Constitueix un pas cap a la sobirania alimentària,
podent arribar a auto abastir-nos completament, mitjançant un
sistema de producció altament eficient que coopera i co-crea amb els
processos naturals, si realitzem un canvi en l’alimentació actual,
basada en els cereals, a una alimentació més diversa i basant-la en
la consumició de fruits secs, com ara nous, castanyes, avellanes,
ametlles, pacanes, etc.
A l’antic poble de Còrsega la gent vivia
majoritàriament de les castanyes que produïa l’illa fins que els
romans, que els volien sotmetre i al no poder fer-ho, van trobar la
via de tallar tots els castanyers, i així ho varen aconseguir.
Potser podem aprendre alguna cosa d’aquesta trista història i
entre d’altres és que els còrsecs eren autosuficients. Potser
podem revertir el procés de que sense diners no tenim res, ni tant
sols allò més bàsic i per tant ens tornem esclaus de la moneda, a:
podem arribar a viure modestament en l’abundància d’allò que la
natura ens prové de manera natural, tot proposant-nos tornar al
jardí de l’edèn i deixar de banda els camins de l’agricultura
que implica la frase “et guanyaràs el pa amb el suor del teu
front” camí que cada cop més ha d’anar quedant obsolet.
La base d'alimentació pot ser una altra
La visió d’un futur sense petroli se’ns fa
menys temible si comptem amb la possibilitat de viure en un forest
garden, perquè cada any que passi el bosc serà més madur, més
equilibrat, més resilient, caldrà menys esforç per part nostra i
produirà més aliments, més llenya, més aire pur, més pluja i més
bellesa. Tornarem a viure al paradís.
Mètode d’implementació
Primera fase: Disseny.
Si el terreny ho requereix i no té terrasses, és
aconsellable dissenyar i construir swales o rases
d'infiltració al llarg de les corbes de nivell que tenen com a
finalitat recollir i distribuir l'aigua de pluja i fer que
romangui en el terreny el major temps possible al mateix temps que
evita erosions. També resulta interessant construir alguna llacuna
allà on s'acumula l'aigua, en una vall o confluència de vessants i
a l'alçada on el terreny passa de ser còncau a convex.
Les swales i les llacunes són elements molt útils a l'hora de retenir i emmagatzemar aigua
Un pas important consisteix en elaborar el mapa del
terreny designat per a establir el forest garden a escala 1:100 o
1:200, per poder-hi treballar millor.
A l'hora de ubicar les plantes es tracta de saber
què, a on i quan plantar.
Es dissenyen els estrats dels arbres i arbustos
grans, de més de dos metres d’alçada, sobre paper, ubicant les
plantes més altes al nord, deixant un marge entre les seves copes a
la plenitud d’aproximadament la meitat de la mitjana de l'amplada
de les seves copes un cop madures (existeixen bases de dades), per
tal que hi hagi prou llum al sotabosc, i intercalant els arbres i
arbustos grans fixadors de nitrogen, de tal manera que les arrels
dels arbres i arbustos grans productius estiguin sempre en contacte
amb alguna de les espècies de suport.
Cal tenir en compte que algunes espècies d'arbres,
com el gènere juglans, les nogueres, exuden uns químics per les
seves arrels que fan que moltes plantes que hi estan en contacte no
es desenvolupin. Aquest fenomen s'anomena alel·lopatia, o efecte
alel·lopàtic.
El disseny de l'estrat arbustiu consisteix,
bàsicament, en ubicar els arbustos de manera que rebin prou
exposició solar si la requereixen. Algunes plantes produeixen bé
amb poca llum mentre que d'altres la necessiten.
El pas següent és dissenyar els policultius
d’herbàcies, primer els de curt i mitjà termini i després els de
llarg termini segons les condicions en cada fase: abans que els
arbres donin massa ombra, les herbàcies hauran de ser tolerants al
ple sol i més endavant a l'ombra, sempre en diferents graus ja que
no per tot arreu hi haurà la mateixa exposició solar. Els
policultius tenen com a avantatge que utilitzen l’espai del sòl i
la llum del sol més eficientment que un monocultiu ja que les arrels
i parts aèries es solapen millor i que augmenta la resiliència del
conjunt. S’escull una barreja de plantes: herbàcies perennes (per
exemple aquelles que la part aèria mor a l’hivern i rebroten des
de l’arrel a la primavera), perennes sempre-verdes, bulbs, arbustos
petits, tubercles i collita d’arrel, arbustos trepadors, plantes
enfiladisses i plantes corredisses a nivell de terra que al poder
expandir-se omplen els espais que puguin quedar buits. Són plantes
que produeixen aliment o bé serveixen per fixar nitrogen, o són
mel·líferes, farratgeres, tintòries, ceríferes, aromàtiques,
medicinals, o fan d’acumuladores dinàmiques (acumulen i alliberen
nutrients evitant la lixiviació), serveixen per cobrir la terra i
produir matèria orgànica o per afavorir la fauna beneficiosa o tot
això alhora, tal com diu un principi de permacultura: que cada
element tingui múltiples funcions.
Aquí intentem que tot quedi atapeït i per tant no
hi hagi lloc ni oportunitat per a la vegetació adventícia.
Cal tenir en compte les necessitats hídriques i
lumíniques, que varien, de cada espècie i plantar-les al lloc on
aquestes poden ser satisfetes. Per exemple: és provable que la zona
que està més a prop del marge d'una terrassa sigui més seca que la
que està just a sota de la superior, tot i que segurament serà més
profunda ja que per fer les terrasses s'excava un triangle de la part
alta i s'afegeix a la part baixa de manera que quedi pla.
Es pot plantar un pedaç de terreny i a sota els
arbres tot d’una sola herbàcia, sempre que sigui vigorosa i bona
cobertora, com ara la menta, per tal de excloure les plantes
adventícies, o es pot plantar una mescla de plantes. Donada la
complicació que representa la competència entre plantes i la
possibilitat de que una fogui les altres, proposem tres casos:
- Es pot dissenyar un espai amb dues plantes tipus
mata. En aquest cas hauria de ser la planta més competidora, grossa
i alta formant illes dintre d’un mar de la planta més petita i
menys competidora.
- Un altre cas seria plantar illes d’una planta
tipus mata dintre d’un mar d’una planta corredissa. Si la mata és
forta i vigorosa, l’illa la pot formar una sola d’aquestes
plantes i si no ho és poden ser vàries plantes formant l’illa.
- L’últim dels casos proposats seria plantar dues
plantes corredisses. Aquest cas representa més repte ja que és més
provable que una planta exclogui per competició a una altra. Hem de
triar plantes de similar vigor i hàbit o escollir una planta
sempre-verda, tolerant a l’ombra i menys vigorosa i l’altra
caducifòlia i més vigorosa.
Ja que hi han pocs exemples documentats de les
associacions de cultius perennes eficients per al nostre clima seria
interessant donar lloc a l'experimentació. Per fer-ho, seria ió
documentar quines plantes s'associen i les seves característiques.
Com a lleugera guia, dir que és important que ocupin nínxols
ecològics diferents dintre l'espai-temps: que es nodreixin
majoritàriament de nutrients diferents, que tinguin cicles vitals
diferents o “despertin” en diferents moments de l'any o que,
senzillament, el patró de les parts aèries i de les arrels sigui
diferent. Es pot enganxar un gomet de color als testos abans de
plantar segons el tipus d’arrel que tenen les plantes i
barrejar-les al lloc. En tot cas no optaria per mesclar més de cinc
espècies diferents en un lloc reduït. Com diuen en permacultura la
collita només es veu limitada per la imaginació. Les possibilitats
són enormes!
Una tècnica que es pot usar i que resulta útil per
construir l'humus o capa orgànica del terra, tret particular de tots
els boscos, és ubicar les espècies pensades per a llarg termini i
plantar densament, a l'estadi inicial i als espais "buits"
separats d'una distància prudencial, amb arbres, arbustos i
herbàcies que usarem exclusivament com a suport, sobretot
lleguminoses que rebrotin en ser tallades, que quan creixin seran
serrades o dallades i triturades si són llenyoses (en el nostre
clima mediterrani, en llocs sense humitat constant, triguen molt més
a descomposar-se si no ho fem així) i llavors escampades pel
terreny. Més tard tornaran a créixer i podrem repetir el procés
fins que les espècies que volem conservar siguin prou grans i hagin
ocupat l'espai. Les plantes, en ser podades, es lliuren d'una part de
les arrels. Aquestes, al descomposar-se o en ser menjades per cucs de
terra (els millors treballadors que podem desitjar!), acondicionen la
terra nodrint-la de nutrients i deixant-hi canals estovats, per on
les arrels de la vegetació posterior troben el camí més senzill.
Per realitzar aquest disseny cal tenir un
coneixement de les característiques de les plantes que queda fora de
l'abast d'aquest treball. De cada planta, a l'hora de dissenyar, és
útil conèixer les necessitats hídriques i lumíniques; el cicle de
creixement al llarg del calendari: fases en que es desenvolupa,
floreix, fructifica i mor; la hardiness zone o rang de temperatures
que tolera; les toleràncies de PH; la forma que adopta; alçada i
amplitud en la maduresa; el patró de les arrels; l'habit que mostra:
si fa rizomes, estolons, si es corredissa, si és sempre verda,
efímera, perenne o anual, si fa xupons o si forma mata o té un sol
tronc; els usos i funcions dins el bosc, etc.
Algunes espècies amb fruites sorprenents i poc conegudes es poden cultivar al
nostre clima, com el paw paw, amb un gust entre mango, platan i papaia
nostre clima, com el paw paw, amb un gust entre mango, platan i papaia
Segona fase: Preparació.
Es subsola i llaura la terra i es sembra amb plantes
que adobin i amb les seves arrels obrin la terra condicionant-la. Les
plantes que proposem per aquesta funció són: userda (Medicago
sativa) per tal d’estovar la terra i adobar-la en profunditat, rave
(Raphanus sativus), que trenca el sòl compactat i trèvol (Trifolium
repens) que al ser corredissa emplena els buits a més d’adobar amb
nitrogen. Es deixa que les plantes treballin la terra al llarg de dos
anys.
Subsolador yeomans
Paral·lelament es prepara el viver de les plantes
de suport i de les espècies productives desitjades, tenint en compte
les quantitats expressades al disseny. És aconsellable sembrar les
plantes sota hivernacle amb nebulitzadors, en pots o, preferentment,
en entrenadors d’arrels i en el cas d’arbres i grans arbustos
quan tinguin una saba es poden trasplantar en testos més grans a
fora, al viver. Quan es sembrin llavors grosses és bo penjar les
safates dels testos amb fils ja que als rosegadors els encanten.
També es poden instal·lar trampes enganxoses per a evitar la
majoria de les plagues que el planter pot tenir a l’hivernacle.
Les arrels als root trainers no creixen en cercle i les puntes es poden amb l'aire
És aconsellable empeltar els arbres. Els avantatges
són el següents: fructifiquen molt abans; donen els mateixos fruits
que l'arbre d'origen (són clons) i si no ho féssim podria ser que
els fruits no siguin bons, ja que, per proesa de la combinació
genètica, la loteria els pot dotar de grans qualitats
organolèptiques o no; es pot escollir els peus o portaempelts que
s'adaptin al terreny quan l'espècie empeltada no ho fa; es pot
regular el vigor (la força I grandària) i la longevitat segons el
portaempelts; fer que resisteixin algunes malalties; etc. Per
contrapartida, acostumen a viure menys anys i segons com es miri, pot
resultar una pràctica abominable en contra de tota natura.
Tercera fase: Establiment.
A la tardor, tenint ja la terra preparada, es
trasplanten els arbres i arbustos entre l'adob en verd, que el podem
mantenir, fent l’escorcell: una mena de plat fondo per tal que
l’aigua quedi acumulada allà i no vessi. És interessant cobrir
els voltants amb una capa gruixuda de cartró, tot evitant que
estigui en contacte amb l'escorça per evitar podriments, així ens
assegurem que no pateixi l'ofec de les plantes adventícies.
Ara es pot instal·lar un sistema d’irrigació,
només per aquells arbres i arbustos que ho requereixin. En el nostre
clima, amb la nostra pluviometria i a l’estiu ens veiem obligats a
regar les plantes que durant els seus primers anys de vida siguin
vulnerables a la sequera, tot i que hem de triar des d’un inici
plantes tolerants. Un cop tinguin un sistema d’arrels fort i
profund ja no caldrà irrigar més.
A la primavera és quan es realitzen les plantacions
dels policultius d'herbàcies.
Amb tot això s'estima que en uns cinc anys els
arbres comencen a produir i en quinze assoleixen la maduresa, però
també es pot tenir collita d'altres espècies molt abans, des dels
primers estadis.
Epíleg
Tal com deia en Mahatma Gandhi, el planeta té
recursos suficients per a satisfer les necessitats de tots, però no
l'avarícia d'uns quants. Tornar als orígens no sempre significa
tornar enrere i perdre benestar però pot representar guanyar en
propòsit, moralitat, salut i confort. Els nostres avantpassats
caçadors-recolectors, a diferència del que es creu, vivien a una
glòria que s'ha perdut i ja no podem recordar. El naixement de
l'agricultura ens va permetre tornar-nos sedentaris i incrementar la
disponibilitat d'aliments. Això va originar un creixement demogràfic
i al haver-hi més individus que alimentar es van requerir de més
camps de cultiu, generant alhora més aliments i més creixement
demogràfic, perquè també es necessitaven més mans per cultivar. A
partir de llavors el creixement va ser exponencial i, com un peix que
es mossega la cua, encara dura fins al dia d'avui. Es creu i, sembla
obvi, que els nostres avantpassats tribals es miraven molt abans de
portar noves criatures al món ja que la relativa escassetat
d'aliments era un factor limitant. Si és cert que els temes de
salut, com la malaltia o trencar-se una cama, no sempre eren fàcils
de resoldre, també és cert que no eren tant diversos com els que
ara tenim i els perills menors en altres sentits, ja que varen
començar a aparèixer noves malalties degudes a la alimentació
menys rica i diversa i com en el cas dels monocultius, el cúmul
d'individus afavoreix la propagació. També ens veiérem afectats
per la fam causada per anys de males collites i més recentment per
l'aparició dels químics sintètics, l'electromagnetisme, la
radiació i demés. Amb tot això ha quedat imprès a la consciència
col·lectiva que vivim millor en temps presents que no pas en vivíem
al passat, jo dic: de quin passat parlem?
A vegades observo actituds i comportaments que
podrien bé ser les d'un òvul esperant en ser fertilitzat i també
les d'un espermatozou en busca del premi, però el final a assolir
per tots dos és el mateix: eternitzar, produir i evolucionar la vida
sobre la terra. Aquesta és com una maranya de xarxes en la que
existeix una interdependència, a vegades molt subtil, en la que tot
depèn, recolza i requereix el tot, formant un cicle tancat: la
natura no coneix desperdici, el que és residu per a uns és aliment
per als altres. Aquesta interconnexió es tal, que no hi ha
diferència entre el que fem a la natura i el que ens fem a nosaltres
mateixos en conjunt: es pot observar com engabiem els animals
exclusivament per a la producció i com estem engabiats de la mateixa
manera, com podem els arbres brutalment per a producció i com ens
podem les ments de la mateixa manera, no hi ha diferència alguna en
el fet d'eliminar tot allò que no ens beneficia directament en els
camps de cultiu i assaltar amb càrregues policials una manifestació
pacífica en nom de l'ordre creat, per tot arreu es pot veure les
implicacions de interconnexió a vegades no tant horroroses com
aquests breus exemples. La guerra en general contra la naturalesa en
general sembla ser fruit de la por en general i, com diu el mestre
zen Thich Nhat Hanh, no hi ha camí cap a la pau, la pau és el camí.
Estem desafiant l'ordre natural de les coses i desviant l'atenció
cap a problemes que considerem de vital importància quan altres
temes d'extrema necessitat i importants de debò ens comencen a
asfixiar. Nosaltres tenim a les nostres mans la decisió i
l'oportunitat de convertir el nostre hogar, el planeta terra, en font
de bellesa, harmonia i pau. Serem prou intel·ligents, tret pel què
tant superiors ens pensem a la resta d'éssers vius, per resoldre els
problemes profunds i fonamentals que ens afecten a tots? Fem-ho! Pas
a pas!
Els lemmings es coneixen pel seu suïcidi
col·lectiu. Mengen i es reprodueixen fins que, un cop
esgotat el menjar emigren
en busca de més. A vegades un riu s'interposa en el seu camí.
Autor
Han Kim, permacultor certificat, estudiós de
diferents tendències teòriques en la implementació del forest
garden i estudiant d’enginyeria agroambiental i del paisatge.
Bibliografia
Permaculture, a designer’s manual,Bill
Mollison, Desembre 1988
Gaia’s Garden, Toby Hemenway, Abril
2001
Edible Forest Gardens, Dave Jacke with
Eric Toensmeier, July 2005
Rainwater Harvesting for Drylands and Beyond,
Brad Lancaster, 2008
Creating a Forest Garden, Martin Crawford,
2010
How to make a Forest Garden, Patrick
Whitefield, Octubre 2012 (3ª edició)
The one straw revolution, Masanobu
Fukuoka, 1978
Sepp Holzer’s permaculture, Sepp Holzer,
2010
Forest Gardening, Robert Hart, May
1996 (2 ª edició)
Plants for a future, Ken Fern, 1997
Fonts audiovisuals d’interès
Establishing a Food Forest, Geoff Lawton,
2008
Greening the desert, Geoff Lawton,
2001
El rebelde agrario, Sepp Holzer, 2001
A forest garden year, Martin Crawford,
September 2010
Una granja para el futuro, Rebecca
Hosking, 2008
-- El contingut d'aquest treball pot ser usat per
a la lliure divulgació sempre i quan es faci cita dels autors i del
web en sí --
El despertar
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada